Dobro došli u Faros

Politika Privatnosti

Pristupanjem sajtu Faros (faros.rs), vi prihvatate i slažete se da će te poštovati sledeći privatnosti. Ukoliko ne prihvatate uslove sadržane u ovoj izjavi Politike privatnosti, morate odmah da prestane da koristi sajt i / ili usluga Sajt.

Ova politika može da se promeni s vremena na vreme ažuriranjem stranice. Trebalo bi da proverite ovu stranicu povremeno kako bi bili sigurni da ste upoznati sa svim promenama.

Faros sajt je u vlasništvu firme F.I. FAROS INTERNATIONAL DOO , sa matičnim brojem 17520768 i sedištem u Beogradu, Obilićev venac br. 6 . 

Podnošenjem registracione prijave o Faros (faros.rs), vi prihvatate i slažete se činjenicom da će vaši lični podaci biti korišćeni od strane administratora Faros (faros.rs) za sledeće namene:

  -  Da vam se obrati, kao klijent na sajtu;
  -  Da obradimo Vaš naloga;
  -  Daje vam pristup određenim takmičenjima, poklonima i promotivnih aktivnosti;
  -  Da bi vam poslali nekomercijalna ili administrativna obaveštenja (u vezi sa izmenama na sajtu ili vaš korisnički nalog, na primer);
     Da bi vam slali vesti o ponudama, popustima ili drugim informacijama o Faros-u (faros.rs) ili drugih lica, sa kojima Faros (faros.rs) ima poslovni odnos.

Mi čuvamo lične informacije da bi vam slali obaveštenja o vašem korisničkom nalogu na Faros (faros.rs), da vas obavestim o statusu vaših porudžbina i da ocenite kvalitet proizvoda i usluga koje vam pružamo.

U ime firme F.I. Faros international doo obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalititne usluge. Dajemo kupcima mogućnost izbora uključujući mogućnost odluke da li žele ili ne da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima/kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi zaposleni firme F.I. Faros international odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Ako imate pitanja u vezi naše politike privatnosti, molimo kontaktirajte nas koristeći formular KONTAKT

Tvoja Prava

Imaš pravo besplatno zatražiti prijem svojih podatka o ličnosti  koje obrađuje F.I. FAROS INTERNATIONAL 

Osim toga, imaš pravo i na sledeće:

  • Pravo pristupa – pravo pristupa tvojim podacima kao i informacijama o načinu obrade istih.

  • Pravo na ispravak - pravo zahteva za izmenu tvojih podataka o ličnosti.

  • Pravo na brisanje - pravo zahteva za brisanje tvojih podataka o ličnosti.

  • Pravo na ograničenje obrade - pravo na zahtev ograničenja obrade podataka o ličnosti.

  • Pravo prenosa podataka - pravo prenosa podataka o ličnosti u strojno-čitljivom formatu.

  • Pravo prigovora - pravo povlačenja pristanka, kao i prigovora na obradu podataka o ličnosti.

  • Pravo žalbe nadzornom organu - pravo pritužbe koja se odnosi na F.I. Faros international  možeš dostaviti nadzornom organu, odgovornom za  F.I. Faros international

Ako želiš iskoristiti bilo koje od navedenih prava možeš nas kontaktirati na e-adresu: office@faros.rs

Kada, zašto i kako prikupljamo tvoje podatke

Kako bismo mogli uspešno izvršavati svoje usluge i obaveze prema tebi, moramo prikupiti, obraditi i sačuvatii, a ponekad i podeliti tvoje lične podatke. U ispod prikazanoj tabeli možeš videti koji su nam podaci potrebni za koju svrhu. Takođe, možeš videti pod kojima uslovima delimo tvoje podatke s trećim stranama.

Lični podaci su podaci pomoću kojih se može, direktno ili indirektno, stupiti u kontakt s tobom, poput tvog imena i prezimena, adrese, broja telefona, datuma rođenja, podataka o lokaciji ili e-adresa.

Molimo te da podeliš s nama samo one informacije koje su nam stvarno neophodne. S obzirom na to da ti želimo osigurati jasan pregled informacija, prikazujemo ti objašnjenje o obradi podataka u obliku tabele. Smatramo da tako delimo informacije na transparentan, razumljiv i lako dostupan način, jasnim i jednostavnim jezikom.

Ispod prikazana tabela sadrži informacije koje prikupljamo o tvojim ličnim podacima. S obzirom na to da postoje različiti tipovi podataka grupisali smo ih u kategorije kako bismo ti ih jednostavnije prikazali.

Lični podaci koje koristimo prilikom tvoje posete našoj web stranici

Kada otvorite našu web stranicu da biste dobili inspiraciju za vašu sledeću narudžbinu, ali se ne registrujete, prikupljamo sledeće podatke:

Kategorije podataka

Objašnjenje

Informacije o vezi

Vreme poseta stranice, datum, vreme zadržavanja na stranici, izvor, odgovarajuća IP adresa, ostali podaci o procesu.

Ove informacije prikupljamo isključivo kako bismo ti mogli prikazati web servis. Za obradu podataka koristimo samo nužne podatke koje obrađujemo u skladu sa zakonom, minimizirajući opseg podataka na one najosnovnije.

Lično podaci koje prikupljamo prilikom poseta našoj stranici i registraciji

Kod prikupljanja tvojih podataka o ličnosti želimo prikupiti što manje informacija. Vodimo se politikom “što manje, to bolje”, a svi podaci koje smo prikupili imaju strogo i jasno definisanu svrhu. U slučaju da ne želiš samo posetiti naš web servis već se želiš ulogovati i videti svoje prethodne narudžbine, prikupićemo sledeće lične podatke:

Kategorije podataka

Objašnjenje

Pristup podacima

Korisničko ime, korisnički ID, lozinka

Podaci o vezi

vreme, datum i trajanje korišćenja stranice, izvor, odgovarajuća IP adresa, drugi podaci o procesu

Podaci o komunikaciji

komentari, ocene, odgovor na komentare, komunikacija ostvarena na našem servisu

Druge informacije

podaci koje dobrovoljno deliš s nama koristeći naš web servis u ili aplikaciju, ali i podaci dobijeni iz društvenih mreža ili drugih javnih baza podataka (npr. korisnički ID s drugih platformi)

U slučaju da s nama podeliš lične podatke druge osobe, za to moraš imati prethodni pristanak iste. Dužan/na si informisati osobe čije podatke deliš o načinu obrade podataka o ličnosti koji je u skladu s našim Pravilima o zaštiti privatnosti.

Lični podaci koje prikupljamo kada posetiš našu stranicu, registruješ se i pošalješ svoju narudžbinu

Ako želiš da poručiš nešto sa portala  www.faros.rs  potrebno je da se se registrujes popunjavanjem podataka ili poručiš brzim poručivanjem bez kreiranja naloga. U oba slučaja prosledjuješ nam podatke o ličnosti. Količina prikupljenih podataka zavisi o informacijama koje s nama podeliš. Kako bismo mogli uspešno obraditi tvoju narudžbinu, treba ćeš da ispuniš “obavezna polja” predviđena za osnovne informacije. Bez tih informacija ne možemo obraditi tvoju narudžbinu. U polja koja nisu označena kao obavezna, ne moraš upisivati tražene informacije. Ipak, ako se odlučiš s nama podeliti takve informacije, pomoći ćeš nam u poboljšanju naše usluge. Osnovne informacije koje prikupljamo su sledeće:

Kategorije podataka

Objašnjenje

Informacije o korisničkom nalogu (potrebne za uslugu dostave)

ime, prezime, kompanija, adresa, broj telefona i e-adresa,

Lični podaci

korisnički ID, lozinka,

Podaci o komunikaciji

komentari, ocene ili komentari, komunikacija putem e-poruka

Podaci o vezi

vreme, datum i trajanje korištenja stranice, izvor, odgovarajuća IP adresa, drugi podaci o procesu

Informacije o uređaju

ID uređaja, operativni sistem i odgovarajuća verzija ili drugi prepoznavatelji uređaja, geolokacijski podaci

Informacije o narudžbini

istorija naručivanja

Druge informacije

podaci koje dobrovoljno deliš s nama koristeći našu stranicu, aplikaciju i sl.

Definisana svrha i pravni osnov

Tvoje lične podatke prikupljamo samo onda kada je to potrebno. Prikupljanje podataka o ličnosti potrebno je kako bismo ti mogli pružiti uslugu našeg web servisa. Podatke prikupljamo i obrađujemo u skladu s srpskim zakonom. Pristanak lica na koje se podaci odnose, poštovanje pravnih obaveza i legitimni interesi rukovaoca je pravna osnova prema kojoj vršimo obradu podataka o ličnosti. Sve o svrsi i pravnoj osnovi obrade podataka možeš saznati u niže prikazanoj tablici:

Šta je svrha

Zašto obrađujemo podatke u ovu svrhu

Proces naručivanja i dostave

Tvoji se lični podaci obrađuju i tokom naručivanja. Kad šalješ svoju narudžbinu, u zavisnosti od toga jesi li registrovan korisnik ili gost web servisa (ako je primenjivo), obrađuju se podaci o tvom korisničkom nalogu.

Kategorije podataka o ličnosti:

Pristup podacima

Informacije o nalogu

Podaci o vezi

Podaci o komunikaciji

Informacije o uređaju

Informacije o narudžbnii

Ostale informacije

Pravna osnova:

Kako bismo ti osigurali dostavu poručenih artikala i kako bismo kontaktirali naše partnere ( dostavne službe) moramo imati tvoje lične podatke (ispunjenje ugovora).

Sigurnost i zaštita

Želimo ti ponuditi najbolju moguću uslugu zbog čega nam je stvarno važan odnos s tobom, ali nije svaki posetilac naše stranice ljubazan poput tebe. Kako bismo zaštitili našu uslugu i izbegli potencijalne rizike, moramo prikupiti lične podatke koji nam pomažu identifikovati potencijalne pretnje. Takođe, tvoje podatke čuvamo i kako bismo te mogli obavestiti o zaštiti istih zbog toga beležimo da li ti je došlo obaveštenje kao i jesu li ti dostupna Pravila o zaštiti privatnosti.

Kategorije podataka o ličnosti:

podaci o vezi

podaci o pristupu

Pravna osnova:

Zakonski smo dužni zaštititi tvoje podatke na odgovarajući način (u skladu sa zakonskom obvezom) i u našem interesu je zaštita naše kompanije (legitimni interes).

Dalja obrada podataka zavisna od našeg legitimnog interesa

Naš je zadatak, osim svrhe i pravne osnove, da obrađujemo i lične podatke zbog tzv. legitimnih interesa. Legitimni  interesi obrade podataka je posebno važan za kompaniju zbog obrade u svrhu sigurnosti mreže i informacija kao i zbog direktnog marketinga.

Tvoje lične podatke koristimo kako bismo zadovoljili svoje legitimne interese uz uslov da ne ugrozimo tvoja prava i slobode. Da bismo uskladili naše interese s tvojim pravima uveli smo prilagođene kontrolne mehanizme. Obrade podataka koje su opisane ispod u tekstu predmet su četverostranog testiranja koje služi osiguravanju tvojih prava i sloboda. Kao deo četvorostranog testa, najpre se proverava da su prikupljeni podaci (1. Test podatka o ličnosti) podaci o ličnosti. Zatim se testira je li svrha zakonita (2. Test svrhe) i jesu li lični podaci koji će biti prikupljeni u skladu s principima prikupljanja podataka (3. Test nužnosti). Na samom kraju testiramo i ravnotežu interesa (4. Test ravnoteže). Ako procenimo da možemo osigurati zaštitu tvojih podataka od bilo kakvog rizika, mi ćemo ih obraditi na pravnoj osnovi legitimnog interesa. Takve obrade uključuju:

Obrade na osnovu legitimnog interesa

Objašnjenje

Reklamiranje

Ponude s vaučerima, popustima i promocijama kao i upitnike i  istraživanja u svrhu poboljšanja naše usluge, slat ćemo ti putem e–maila. Uvek možeš prekinuti obradu svojih podataka u svrhu reklamiranja. Ako želiš prekinuti obradu svojih podataka u svrhu reklamiranja ili te zanimaju dodatne informacije možeš nam poslati e-mail na: office@faros.rs

E-mail marketing

Naš je cilj sprečiti generički newsletter i nekontrolirane marketinške mere. Upravo zato biramo modele prilagođene tvojim interesima i kontaktiramo te samo onda kada verujemo da bi ti se određena informacija mogla svideti. Ako želiš prekinuti obradu svojih podataka u svrhu reklamiranja ili te zanimaju dodatne informacije možeš nam poslati e-mail na: office@faros.rs

Utisci

U slučaju reklamacije/ negativnog utiska korisnika upućen na proizvod, na kvalitet proizvoda, određeni podaci (ime korisnika) dostavljamo partnerima (ovlašćeni servis), sa ciljem rešavanja reklamacije.

Merni podaci

Kako bismo poboljšali sopstvenu uslugu prikupljamo različite merne podatke koje ne možemo dodeliti niti tebi niti tvom profilu. Takvi nam podaci pomažu u poboljšanju reklamiranja.

Spajanje i preuzimanje, promena vlasnika

Ako dođe do spajanja s drugom kompanijom ili do preuzimanja naše kompanije, toj ćemo kompaniji preneti tvoje podatke. Naravno, traži ćemo od kompanije da obradu tvojih podataka uskladi s Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti.

Ostale informacije

Ako dobrovoljno odlučiš s nama podeliti informacije koje nisu obavezne, pomažeš nam u poboljšanju naše usluge. Reč je o podacima koje nam pružaš prilikom poseta našem web servisu, koristeći našu aplikaciju, ali i putem drugih izvora poput društvenih mreža ili drugih javnih baza podataka (npr. korisnički ID na drugim platformama)

Procena kvalitete

U svrhu pružanja što bolje usluge redovito merimo uspehe marketinških metoda kao i potencijalne uzroke neuspešnih marketinških metoda. Zbog toga, primera radi, analiziramo otvaraju li se newsletteri te merimo broj klikova na određenoj web stranici.

Kada brišemo tvoje podatke?

Tvoje lične podatke brišemo, prema propisanim pravilima, čim se ispuni njihova svrha. U zavisnosti od svrhe obrade podataka, primenjuju se različita pravila o brisanju podataka. Prikupljeni podaci imaju i naznaku s pravilom brisanja. Kada istekne period zadržavanja podataka, sačuvani podaci će biti izbrisani.

Tvoje lične podatke možemo izbrisati ako to zatražiš od nas putem e-maila. Ako ne zatražiš brisanje svojih podataka, mi ćemo ih izbrisati deset godina nakon prikupljanja.

Tvoj ćemo korisnički nalog ukloniti ako je neaktivan više od deset godina. O brisanju tvojih podataka ćemo te najpre obavestiti e-mailom koji ćemo ti poslati na e-mail adresu s kojom si se registrirao/la na naš web servis.

I pored zahteva za brisanjem podataka, zbog zakonskih odredbi obvezni smo sačuvati deo istih.

Osim naših pravila o brisanju podataka, postoje i pravila o periodu zadržavanja podataka, koja također moramo poštovati. Primera radi, porezni podaci se moraju čuvati šest do deset godina, a u nekim slučajevima čak i duže. Posebna pravila o periodu zadržavanja podataka zavise od lokalnih zakonskim uslova.

S kim delimo tvoje podatke?

U ovom delu želimo da te informišemo o tome s kim i pod kojim uslovima delimo tvoje podatke. Cilj nam je transparentno deliti tvoje podatke s trećim stranama.

Koje treće strane imaju pristup tvojim ličnim podacima?

Nikada nećemo proslediti tvoje podatke neovlašćenim trećim osobama. S obzirom na to da u sklopu našeg poslovanja primamo usluge određenih pružaoca, dajemo im ograničen i strogo praćen pristup tvojim ličnim podacima. Pre nego što prosledimo osobne podatke kompanijama-partnerima na obradu, svaka će kompanija biti pojedinačno revidirana. Svi primaoci podataka moraju ispuniti uslove zakonske zaštite podataka i moraju, valjanim dokazima, dokazati potrebni nivo zaštite podataka o ličnosti.

U ispod prikazanoj tabeli želimo na transparentan i jasan način informisati te o svim našim primaocima podataka te o razlozima deljenja tvojih podataka o ličnosti:

Primaoci podataka

Razlozi

Spoljni pružaoci usluge

Zaposleni u F.I. FAROS int. komuniciraju sa spoljnim pružaocima usluga. Spoljni pružaoci usluga podstiču naše poslovne aktivnosti procenom i poboljšanjem naših marketinških kampanja, omogućavanjem personaliziranog reklamiranja, IT rešenjima te sigurnim proverama (prepoznavanje i uklanjanje grešaka).

Zaposleni u          F.I. Faros international

Uvek nastojimo efikasno koristiti resurse, što u ovom kontekstu znači da podstičemo jedni druge u poboljšanju obrade podataka. S obzirom na to da i sama informacija o podacima o ličnosti predstavlja njihovu obradu, želimo te informisati o tome da određeni zaposleni spoljni pružaoci usluga takođe mogu imati ograničen pristup bazi podataka o ličnosti.

Nudimo zajednički sadržaj i usluge što uključuje i tehničku podršku sistema.

Nećete primati neželjene newslettere ni druge promotivne materijale naših partnera.

Zakonska ovlašćenja i pravni postupci

Nažalost, može se dogoditi da se neki naši korisnici ili pružaoci usluga ne ponašaju pošteno te da nas žele oštetiti. U ovakvim slučajevima nismo samo obvezni prema zakonu predati lične podatke nadležnim organima, nego je i u našem legitimnom interesu izbeći štetu i sprovesti tužbu.

Merni podaci

Kako bismo vam u kontinuitetu mogli osigurati bolju uslugu, redovno procenjujemo uspeh ili potencijalne uzroke neuspelih marketinških mera. Zbog toga analiziramo, primera radi, otvaraju li se naši newsletteri i sam sadržaj.

Ostale informacije

Podaci koje nam pružate dobrovoljno dok koristite web stranicu, aplikaciju ili srodne aktivnosti, ali i iz drugih izvora kao što su društveni mediji ili druge (javne) baze podataka (npr. User-ID drugih platformi)