Dobro došli u Faros

Informacije o kolačićima

Definicija kolačića i koje kolačiće koristimo

Kako bi posete našem web servisu i/ili aplikaciji bio što atraktivniji te kako bismo optimizovali korišćenje nekih funkcija, koristimo tzv. kolačiće. Kolačići su tekstualne datoteke sačuvane na tvojim uređajima. Neki kolačići se brišu nakon isteka sesije pretraživača, odnosno nakon zatvaranja tvog pretraživača (tzv. kolačići sesije). Ostali kolačići ostaju na tvojim uređajima te pomoću njih možemo prepoznati pretraživača prilikom tvoje sledeće posete na naš web servis (trajni kolačići). Na svom pretraživaču možeš odabrati opciju da te informišu o postavkama kolačića te da sam/a donosiš odluku o tome hoćeš li prihvatiti ili zabraniti kolačiće u specifičnim situacijama ili pri svakoj poseti web stranici. Blokiranje kolačića može ograničiti funkcionalnost naše stranice ili aplikacije.

Koje kategorije kolačića postoje

Neophodni kolačići su potrebni jer ti omogućuju navigaciju i korišćenje web servisa i svih njegovih funkcija.. Bez ovih kolačića ne može se garantovati funkcionalnost web servisa. Funkcionalnost web servisa uključuje sve radnje na web servisu (npr. unos teksta) pa čak i navigaciju po web stranici.

Funkcionalni kolačići omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (npr. korisničko ime, jezik ili lokacija) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge. Ovi kolačići prikupljaju anonimne informacije i ne mogu pratiti tvoje korake na drugim web stranicama.

Izvedbeni kolačići prikupljaju informacije o korištenju web servisa - npr. koje stranice korisnik našeg web servisa najčešće posećuje i prima li ikada poruke o grešci na našem web servisu. Ovi kolačići ne čuvaju informacije o identitetu korisnika. Prikupljene informacije su sažete (grupirane) i anonimne. Ovi se kolačići koriste isključivo u svrhu poboljšanog rada stranice te u svrhu boljeg iskustva korisnika.

Kolačići za marketinške svrhe se koriste u svrhu ciljanog reklamiranja prilagođenog korisniku i njegovim/njenim interesima. Koriste se za ograničavanje oglasa te mere učinkovitost reklamnih kampanja. Oni beleže tvoj poset web servisu. Ova se informacija može deliti s trećim stranama (npr. oglašivačima) u svrhu poboljšanja targetiranja i reklamiranja.

Prigovori na korišćenje kolačića

Ako ne želiš da F.I. FAROS INTERNATIONAL  beleži informacije o tvojoj poseti na naš web servis, možeš isključiti tu opciju. U slučaju da ne želiš koristiti kolačiće možeš isključiti tu opciju u svom pretraživaču. Ako izbrišeš kolačiće ili koristiš druge pretraživače mora ćeš ih ponovno isključiti na svakom pojedinačnom pretraživaču ili uređaju.

Kolačići trećih strana

Google AdWords

Google AdWords kolačiće koristimo za praćenje konverzija. Google Adwords je analitički servis kompanije Google Inc. (1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; “Google”). Kada pristupiš našem web servisu putem Google oglasa, Google Adwords će postaviti kolačić na tvoj uređaj (“kolačić preusmeravanja”- izvedbeni kolačić). Ovaj će kolačić nestati nakon 30 dana te neće služiti za ličnu identifikaciju posetioca. Ako kolačić nije nestao prilikom poseta određenoj stranici, možemo prepoznati je li posetioc kliknuo na oglas te je li Google preusmerilo korisnika na naš web servis. Svaki oglašivač ima različite kolačiće. Iz tog se razloga kolačići ne mogu pratiti putem web stranice oglašivača. Informacije prikupljene preko kolačića koriste se za kreiranje statistike konverzije korisnika Adwordsa. Oglašivači će videti ukupan broj korisnika koji su kliknuli na njihov oglas te će videti koliko je korisnika preusmereno na označenu stranicu za praćenje konverzije. Oglašivači neće imati informacije za identifikaciju korisnika. Ako ne želiš učestvovatii u procesu praćenja možeš blokirati kolačiće putem postavke koja onemogućava automatske kolačiće. Možeš onemogućiti kolačiće za praćenje konverzije tako da u pretraživaču, na domeni “googleadservices.com”, postaviš blokiranje kolačića.

Google Analytics

Uz Google AdWords sarađujemo i s Google Analyticsom. To je analitički servis kompanije Google Inc. (1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; “Google”). Informacije koje dobijamo putem Google Analytics kolačića govore nam o tvom korišćenju našeg web servisa i obično se prenose i čuvaju na Google serveru u SAD-u. Na našim je stranicama aktivna opcija za IP anonimnost, tako da je IP adresa korisnika unutar država članica EU te u drugim državama koje su vezane Ugovorom o europskom ekonomskom prostoru unapred onemogućena. Samo će u izvanrednim slučajevima potpuna IP adresa biti poslana Google serveru (u SAD) gde će biti i skraćena. Google će koristiti ovu informaciju kako bi ocenio tvoje korišćenje naše web stranice, kako bi prikupljao izveštaje o tvojim aktivnostima te kako bi pratio web stranice drugih usluga. IP adresa koja je dostupna Google Analyticsu neće biti povezana s drugim Googleovim podacima. Imaš opciju prekidanja čuvanja kolačića u svojim podešavanjima pretraživača, ali moramo te upozoriti da u ovom slučaju možda nećeš moći koristiti sve funkcije web stranice.

Takođe, možeš sprečiti Google da prikuplja i obrađuje podatke koje je proizveo kolačić prilikom tvog korišćenja web stranice (uključujući i tvoju IP adresu) instalacijom dodatka na pretraživač koji je dostupan na ovom linku: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en.

Facebook alat za ponovno ciljanje korisnika

Alat za ponovno ciljanje korisnika web stranice od kompanije Facebook Inc. (1601 S. California Ave., Palo Alto, CA 94304, USA; “Facebook”) koristimo u slučaju da si korisnik Facebooka. Ovaj alat će proizvesti neidentifikacijski kontrolni broj koji će biti poslan Facebooku na analizu u marketinške svrhe. S druge strane, mi enkriptiramo tvoju e-mail adresu te ju šaljemo Facebooku u enkriptiranom obliku. Prepoznavanjem kolačića i prenosom šifrirane informacije Facebook će ti pružati preporuke ciljanog proizvoda u obliku personaliziranog reklamnog oglasa.

Možeš odustati od korištenja Facebook alata na poveznici:

https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences.